با استقرار این سامانه در مبادی ورودی و نقاط کور در شیارها و دره های مناطق کوهستانی که در جغرافیای کشورمان کم نیستند، می توان ریزپرنده ها و موشک های کروزی که قصد نفوذ در ارتفاع پائین و در پناه عوارض طبیعی را دارند تحت تأثیر قرار داده و در ادامه مسیر آنها خطا ایجاد کرد.

به گزارش گروه دفاع و امنیت مشرق، با افزایش توانمندی ماهواره ها، طرح سامانه مکان یابی جهانی (GPS) اولین بار توسط ارتش آمریکا راه اندازی شده و امروزه این کشور دارنده فناوری کامل آن است. بیش از 30 ماهواره از این سامانه پشتیبانی کرده و گیرنده های آن نه تنها در کاربردهای نظامی بلکه در زمینه های غیرنظامی نیز در کشورهای مختلف به فروش رفته و به کار می رود.

به مرور کشورهای دیگر نیز برای رهایی از اتکا به GPS آمریکا، اقدام به راه اندازی سامانه موقعیت یابی ماهواره ای بومی خود کرده اند. علاوه بر سامانه گلوناس در روسیه و سامانه گالیله در اروپا، چینی ها نیز به عنوان یک قدرت رو به رشد جهانی، برنامه ایجاد چنین سامانه ای با پوشش جهانی را برای کاربردهای نظامی و غیرنظامی خود دارند.
 
آشنایی با 5 خانواده از اخلاگرهای ایرانی مخصوص GPS آمریکایی
تصویر گرافیکی از نحوه پوشش ماهواره های موقعیت یاب جهانی

آمریکایی ها از GPS در تمامی هواپیماها، بالگردها، پهپادها، شناورها، خودروهای زرهی، موشک های تهاجمی  کوتاه برد تا دوربرد، برخی انواع بمب ها و گلوله های توپ هدایت شونده و حتی به عنوان ابزار کاری نفرات پیاده خود استفاده کرده و برای مسیر یابی، اطلاع از موقعیت واحدها در صحنه نبرد و کنترل یکپارچه عملیات تا حد زیادی به آن متکی هستند.

آشنایی با 5 خانواده از اخلاگرهای ایرانی مخصوص GPS آمریکایی
گیرنده GPS برای سربازان

از طرفی مطالعات خود آنها نشان دهنده آسیب پذیری این سامانه در اثر انواع اخلال (Jamming) هدفدار  و با برنامه بوده است. سابقه چنین فعالیت هایی حداقل به جنگ عراق بازمی گردد که این کشور با وجود عدم دسترسی به فناوری های روز تلاش کرد تا با اختلال در GPS دشمن موشک های آمریکایی را منحرف کند.
 

آشنایی با 5 خانواده از اخلاگرهای ایرانی مخصوص GPS آمریکایی
نمونه هایی از گیرنده های GPS

از اینرو نقاط ضعف این سامانه برای کشوری چون ایران نیز پوشیده نبوده و با توجه به اتکای دشمن به آن برای دسترسی به راه های مقابله با تلاش شده است. در همین راستا فرماندهان دفاعی کشورمان خصوصاً در حوزه پدافند هوایی به مناسبت های مختلف از توانایی اخلال در سامانه آمرکایی GPS و حتی اختلال در کارکرد خود ماهواره ها سخن گفتند.

در یکی از این موارد در اواسط مهرماه سال 1390 از سه دستاورد مهم در زمینه جنگال (جنگ الکترونیک) رونمایی به عمل آمد که یکی از آنها سامانه جدید اخلال GPS بود. هر چند این تنها نمونه از این دست نبوده اما به نظر می رسد از انواع قبلی کاملتر و کارآمدتر باشد.

آشنایی با 5 خانواده از اخلاگرهای ایرانی مخصوص GPS آمریکایی

سامانه ای که در تصویر مشاهده می شود اخلالگر GPS و گلوناس بوده و از چهار آنتن نزدیک به هم بهره می برد. به نظر می رسد این سامانه بر اساس گونه های پیشین که دارای یک آنتن بودند توسعه یافته است. از این سامانه برای حفاظت از اهداف خودی در برابر موشک های کروز و بمب های هدایت شونده استفاده می شود.

همچنین این سامانه می تواند روی پهپادها و سایر سامانه های ارتباطی دریایی، زمینی و هوایی مجهز به سامانه های گیرنده GPS و گلوناس نیز اخلال ایجاد کند.

آشنایی با 5 خانواده از اخلاگرهای ایرانی مخصوص GPS آمریکایی

از مشخصات عملکردی نمونه با چهار آنتن اطلاعات خاصی منتشر نشده است اما سامانه های تک آنتن که با مشخصه های GPSJ-12، GPSJ-25 و GPSJ-50 نیز شناخته می شوند دارای توان خروجی 12 و 25 و 50 وات هستند.

این سامانه ها قابلیت ایجاد اخلال در گیرنده های نظامی و غیر نظامی GPS را در دو باند L1 و L2 به صورت مجزا یا همزمان را در محوطه دید مستقیم (LOS) در شعاع بیش از 60 کیلومتر برای نمونه 12 واتی، بیش از 150 کیلومتر برای نمونه 25 واتی و بیش از 200 کیلومتر در نمونه 50 واتی و با کمینه زاویه 35 درجه دارند. این سامانه ها در فرکانس کاری 2 تا 20 گیگاهرتز کار می کنند.
 
آشنایی با 5 خانواده از اخلاگرهای ایرانی مخصوص GPS آمریکایی
سامانه اخلالگر تک آنتن 12 و 25 واتی

در این سامانه توان خروجی برای اخلال همزمان در دو باند، نصف می شود. ورودی برق آنها220 ولت متناوب یا 12 ولت مستقیم بوده و قابلیت کار در دمای 5- تا 50+ و ذخیره در دمای 30- تا 70+ درجه سانتیگراد را دارند. توان ورودی سامانه های 12، 25 و 50 واتی به ترتیب 85، 170 و 350 وات بوده و متوسط زمان بین خرابی این سامانه ها بیش از 1000 ساعت است.

ابعاد فیزیکی و جرم این سامانه ها با احتساب آنتن به ترتیب 83*35*19 سانتیمتر و 10 کیلوگرم برای نمونه 12 واتی، 75*39*51 سانتیمتر و 17 کیلوگرم برای نمونه 25 واتی و 81*39*51 سانتیمتر و 22 کیلوگرم برای نمونه 50 واتی است.

 آشنایی با 5 خانواده از اخلاگرهای ایرانی مخصوص GPS آمریکایی
سامانه اخلاگر تک آنتن


از دیگر ویژگی های فنی این اخلاگرهای کاربردی می توان به امکان اخلال در گیرنده های باند P(Y) نظامی و C/A غیرنظامی به طور همزمان یا مجزا، قابلیت عملکرد در محیط های باز یا داخل ساختمان با آنتن سمتی، در حالت ثابت روی برجک یا نصب شده روی خودروی متحرک و امکان عملکرد زیر بارش باران اشاره نمود.

 آشنایی با 5 خانواده از اخلاگرهای ایرانی مخصوص GPS آمریکایی
آنتن سامانه GPSJ-12 نصب شده روی خودروی تاکتیکی


به گزارش مشرق، کمینه زمان کاری پیوسته نمونه 12 واتی 8 ساعت اعلام شده و این سامانه توانایی مقاومت در بادهایی تا سرعت 100 کیلومتر بر ساعت را دارد. با توجه به وزن کم و تحرک بالای و قابلیت اختفای مناسب این سامانه ها امکان تشکیل کمین گاه های اخلال در سامانه های دشمن توسط آنها به راحتی وجود دارد.

به عنوان مثال با استقرار این سامانه در مبادی ورودی و نقاط کور در شیارها و دره های مناطق کوهستانی که در جغرافیای کشورمان کم نیستند و با توجه به امکان پوشش این 3 اخلالگر در یک قطاع زاویه ای می توان ریزپرنده ها و موشک های کروزی که قصد نفوذ در ارتفاع پائین و در پناه عوارض طبیعی را دارند تحت تأثیر قرار داده و در ادامه مسیر آنها خطا ایجاد کرد.

2 نمونه دیگر از اخلالگرهای GPS با برد کمتر اما با قابلیت عملکرد در تمام زوایا و بازدهی بالاتر نیز ساخته شده اند. این 2 نمونه با مشخصه GPSJ-10 و GPSJ-40 دارای توان خروجی 10 و 40 وات هستند. آنتن هر دو نمونه از انواع تمام سمتی و برد آنها به ترتیب 20 و 50 کیلومتر در خط دید مستقیم بوده و برق لازم آنها از 220 ولت متناوب است.

این 2 سامانه با هدف دفاع از مناطق مهم از جمله پایگاه های نظامی در برابر مهمات هدایت دقیق دشمن که ناوبری آنها توسط سامانه موقعیت یابی جهانی انجام می شود طراحی و تولید شده اند. GPSJ-10 و GPSJ-40 امکان نصب روی انواع مختلفی از برجک ها را برای بهبود شعاع دید و منطقه تحت پوشش را دارند.

 
آشنایی با 5 خانواده از اخلاگرهای ایرانی مخصوص GPS آمریکایی

GPSJ-10 (تصویر بالا) و GPSJ-40 (تصویر پائین)

این سامانه ها با روش شبیه سازی کدهای باند P(Y) نظامی و C/A غیرنظامی به طور همزمان یا مجزا امکان اخلال در گیرنده های مربوطه را با آنتن های مستقل و مقاوم در برابر باران دارند. بر خلاف 2 نمونه GPSJ-25 و 50 دو نمونه ساخته شده برای پوشش تمام زوایا در هنگام اخلال در یک باند، نیمی از توان خروجی خود را به کار می گیرند.

توان مصرفی این 2 نمونه نیز به ترتیب 30 و 120 وات بوده و متوسط زمان بین دو خرابی آنها بیش از 1000 ساعت اعلام شده است. دمای کاری هر دو نمونه در محدوده 10- تا 50+ و دمای نگهداری و ذخیره آنها بین 30- تا 70+ درجه سانتیگراد و جرم این نمونه ها نیز در محدود 13 تا 15 کیلوگرم است.

با توجه به تنوع نیازمندی های سامانه های اخلال 2 نمونه دیگر از جمرهای ایرانی با نام LBJ-50 و LBJ-200 و توان خروجی 50 و 200 وات به طور خاص برای ایجاد اخلال در باند L و محدوده فرکانسی 1 تا 2 گیگاهرتز طراحی و تولید شده اند. این سامانه ها به طور ویژه توانایی اخلال در تلفن های ماهواره ای وابسته به سه ماهواره Inmarsat، Thuraya و Iridium را علاوه بر گیرنده های موقعیت یاب و شبکه ناوبری جهانی GPS و گلوناس را دارند.
 
آشنایی با 5 خانواده از اخلاگرهای ایرانی مخصوص GPS آمریکایی
نمونه ای از ماهواره های Iridium که پوشش سامانه تلفن ماهواره ای را تأمین کنند

در این 2 سامانه پیشرفته ایرانی تمام عملکردها مانند توان خروجی و فرکانس کاری توسط کنترلر مرکزی تعیین شده و امکان کنترل از راه دور این سامانه ها نیز وجود دارد. LBJ-50 و 200 قابلیت استفاده به عنوان سامانه های استقراری در پایگاه ها و نیز به صورت متحرک با نصب روی خودرو را دارند. این سامانه ها علاوه بر استفاده از 3 مُد اصلی در اخلال گیرنده های موقعیت یاب جهانی از الگوریتم های ویژه ای نیز در مورد ماهواره ها به کار می برند.

 
آشنایی با 5 خانواده از اخلاگرهای ایرانی مخصوص GPS آمریکایی
واحد کنترل اخلالگرهای LBJ-50 و 200 ایرانی

این سامانه های ایرانی که توسط متخصصان وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح ساخته شده اند قابلیت کارکرد مستمر دستکم 5 ساعت را داشته، متوسط زمان بروز خرابی در آنها 800 ساعت و متوسط زمان تعمیر آن کمتر از 30 دقیقه است. این سامانه از نمایشگر دیجیتال، حافظه داخلی مناسب بهره مند بوده و توسط رایانه های صنعتی کنترل می شود.

نمونه دیگری از سامانه های اخلالگر GPS که به صورت قابل حمل توسط نفر ساخته شده در باند 2 تا 20 گیگاهرتز کارکرده، برد عملیاتی 10 کیلومتر و تنها 12 کیلوگرم جرم دارد. این سامانه ابعادی برابر با 12*16*36 سانتیمتر داشته و در دمای 20- تا 60+ درجه سانتیگراد کار می کند و البته ضد آب است. این سامانه نیز دارای تحرک بالایی بوده و با ابعاد کوچک خود قابلیت اختفای بالایی دارد.

به گزارش مشرق، علاوه بر استفاده از اخلالگرهای فعال، روش های دیگری نیز برای ایجاد خطا و انحراف در سامانه های موقعیت یابی وجود دارد. در واقع در فضای نبرد امواج، روی پارامترهای مختلف می توان فعالیت کرد.

اشاره به توانایی های اعلام شده کشورمان در عرصه ایجاد اخلال در کارکرد این نوع سامانه ها نشان دهنده بخش کوچکی از توانایی کشورمان در جنگ الکترونیک است که به جز اخلالگرهای سامانه های موقعیت یاب جهانی شامل انواع جمرهای مخابراتی در باندهای مختلف، جمرهای مخصوص سامانه های جهت یاب امواج، اخلالگرهای راداری زمینی و هواپایه، جمر حسگرهای اپتیکی و حرارتی و حتی تله های انفجاری نیز می شود.

این سامانه ها به طور انبوه تولید شده و در اختیار نیروهای مسلح کشورمان قرار گرفته است تا در زمان مورد نیاز ضربه ای کاری بر ماشین جنگی دشمن وارد کند که نمونه ای از آن ایجاد اختلال در ارتباط پهپاد پیشرفته RQ-170 آمریکایی با ماهواره ها و در ادامه فرود آوردن موفق آن بود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 44
  • در انتظار بررسی: 7
  • غیر قابل انتشار: 1
  • ۲۳:۴۴ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۴
    2 1
    البته RQ-170 اگه ارتباطش قطع شه منفجر میشه. اونو معلوم نیست چه‌کارش کردن. راستی کسی می‌دونه بچه‌ها تونستن سیستم‌عامل RQ-170 رو هک کنن یا نه؟ (رمز فیلم‌ها رو که شکستن، ولی سیستم عامل چون حجمش کمه کدینگ وحشتناکی باید داشته باشه) در ضمن مشرق عزیز، ما رو با عراق زمان صدام مقایسه نکن، رقیب ما هند هستش الان.
  • حسین ۰۰:۱۲ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۵
    0 0
    خیلی مطلب خوبی بود راستی از اس۳۰۰ چه خبر؟
  • حسین ۰۰:۱۴ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۵
    0 0
    مشرق یه مطلب هم درباره توافق ایران و روسیه بزار، اون چی بود امضا شد؟ مارو سردرگم کرد!
  • ۰۰:۱۷ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۵
    0 0
    معلوم میشه!!؟
  • ۰۰:۲۰ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۵
    1 0
    البته آمريكاييها و كشور هاي مصرف كننده غربي GPS به نقاط ضعف اين سيستم تا حدودي واقف شده اند و براي روز مبادا اقدام به تأسيس پايگاههاي زميني LPS بصورت مخفيانه نموده اند كه آنهم قابل از كار انداختن است.
  • ۰۰:۲۴ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۵
    2 0
    مشرق جان نمیشه اخبار داخلیتو جمع کنی فقط خبرهای نظامی بذاری:) ما اخبار نظامیتو خیلی دوس داریم . داخلی رو جاهای دیگه هم میشه خوند
  • ۰۱:۱۳ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۵
    0 0
    ماشاالله
  • مجید ۰۱:۱۶ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۵
    0 0
    انصاف این است یادی از کره شمالی که مبدا این تکنولوژی بود بکنیم
  • ۰۲:۵۲ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۵
    0 3
    قمپز درنکنین
  • saeed ۰۳:۰۷ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۵
    0 0
    نمرشون چیه؟ 20
  • آرین ۰۳:۱۵ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۵
    0 0
    احسنت. من منتظر همینا بودم. انشاالله در آینده شاهد پیشرفت های بیشتر در زمینه جنگال و سلاح های الکترومغناطیسی باشیم.
  • ۰۶:۴۹ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۵
    0 0
    چرا برای گالیله کار نمیکنند؟عحیبه نه یعنی ما احتمال خیانت از طرف روسها رو بعید نمی دونستیم که اخلالگر ماهواره ایی اونها رو ساختیم ایا این سامانه زوی قایقهای سپاه هم نصب میشه
  • ۰۷:۲۰ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۵
    0 4
    جک قرن جدید
  • ۰۸:۱۷ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۵
    0 0
    پارازیت ها همین جا شکل میگیره
  • ۰۸:۳۵ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۵
    0 0
    گزارش جدید و خوبی بود
  • ۰۸:۳۷ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۵
    0 0
    میگم مشرق، اینا اگه خیلی به درد میخوره چرا بالگرد صهیونیست رو کور نکرد که رزمندگان ما رو نزنه...؟؟؟
  • ۱۰:۱۴ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۵
    0 0
    چرا اطلاعات غلط میدید؟ سیستم GPS با دارا بودن anti jamming و anti spoofing دربرابر جم و اختلال مقاومت میکنه اساسا توماهواره های بلاک Block IIR-M series که حامل کد های نظامی جدید هستند اخلال و جم بسیار سخت و پیچیده شده
  • ۱۱:۳۳ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۵
    0 0
    دقیقا همینه. ولی باز هم غیرممکن نیست
  • علیا ۱۳:۱۶ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۵
    2 0
    پسر خوب همه ی سیستم های ضدجیمینگ هم در مقابل جیمینگ میتونند بازهم آسیب پذیر باشند. در اصل سیستم های ضد جیمینگ ابزار رو در مقابل جیمینگ مقاوم تر میکنند اما مصونیت کامل ندارند. همون آر کیو 170 مگه ضد جیمینگ نداشت؟
  • جانم فدای رهبر ۱۳:۲۷ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۵
    0 0
    واقعا متاسفم یکی که حرف علمی میزنه ومنطقی صحبت می کنه شما میاید هزار انگ توهین بهش میزنید واقعا متاسفم.یک دسته ادم بیسواد نظر میدن
  • ۱۴:۲۳ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۵
    0 0
    ایده انگل ماهواره ها هم جالب است.....نفوذ سخت افزاری با میکرو رباتها
  • ۱۴:۲۴ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۵
    0 1
    آره به شرطی که در تعداد کافی و جاهای مناسب کارگذاشته بشن نه دوتا دونه توی تهران و اصفهان و ...
  • آرین ۱۶:۳۳ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۵
    0 0
    شما کافیه یک موج قوی روی بازه فرکانس کاری یک سیستم ارتباط رادیویی ارسال کنی. هر چقدر ضد جم و اینجور چیزا داشته باشن آمپلیفایر اولیه سیستم گیرنده اشباع می شه و کار نمی کنه. دقیقا مثل این می مونه که سعی کنی در روشنایی روز , نور یک کبریت روشن رو در 100 متری تشخیص بدی.
  • علیا ۱۶:۳۳ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۵
    0 0
    اولا گالیله هنوز به مرحله ای نرسیده که بخواد خطر آفرین باشه. هنوز برای راه اندازی چنین سیستمی باید فکر کنم 36 ماهواره در ضا باشه که هر گیرنده ی زمینی حداقل بتونه با 4 عدد از این ماهواره ها ارتباط برقرار کنه. اما هنوز سیستم گالیله در اول راهش هست. دوما شما از کجا میدونی اینجوری نیستند؟
  • ۱۶:۳۶ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۵
    0 1
    اون که تو میگی توی سوریه بود نه ایران. درضمن بالگرد صهیونیست از جی پی اس استفاده نکرده بود. بلکه تلفن سوریه رو هک کرده بود
  • ali ۱۸:۲۰ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۵
    0 0
    شما یکم از سرتو از توی رسانه های غربی دربیاری و از دنیا عقب نباشی میفهمی که ما یکی مثل اون ساختیم و پروندیم!!
  • ۱۹:۵۳ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۵
    0 0
    سردار حاجی زاده گفته بود که توی آرکیو-170 سامانه خودانفجار نبوده
  • ۱۹:۵۵ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۵
    0 1
    خب منظور طرف این بوده چرا این تجهیزاتتون رو به سوریه ندادید که بالگرده گمراه بشه و راهش رو پیدا نکنه
  • ۲۰:۰۳ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۵
    0 0
    علی آقا تند روی نکن. توی خبر ها داشتیم که سیستم و نرم افزار های اون مدلی که ایران ساخته بومی و طراحی داخله. ایشون فق یک سوال پرسید. وگرنه نه شانتاژ و نه مغلطه و ... کردند.
  • افشین تهران ۲۰:۱۶ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۵
    1 0
    حتی اگه معلوم هم بشه امثال شما بازهم مبهوت قدرت غرب و خود کم بینی هستید.
  • افشین تهران ۲۰:۲۱ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۵
    0 0
    تورا بخدا وقتی اطلاعات کمی دارید نظر ندید.بالگرد چه ربطی به موشک کروز داره و ایران کجا و سوریه کجا؟بالگرد محل رزمدکان رو از روی تلفن همراه پیدا کرده و حالا اینکه از چه موشکی استفاده شده هنوز اعلام نشده که گرمایاب بوده اپتیکی بوده یا از روی امواج همون موبایل رهگیری کرده.
  • افشین تهران ۲۰:۲۵ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۵
    0 0
    تبحر ایران در جنگ الکترونیک سالهاست که زبانزد نیروهای خارجیست و این جز تلاش و تعهد نیروهای جوان و دانشمند ایران نیست.
  • مبارز ۲۱:۴۵ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۵
    0 0
    سوما گالیله برای اروپاست سامانه ی روسیه اسمش گلوناسه:)
  • امان از طاغوت ۲۲:۵۸ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۵
    0 0
    مبدا این جمرها کره شمالی نیست ولی غیر از استاندارد نظامی ای که دارند میشه گفت تکنولوژی بسیار ساده ای دارند و بیشترشون فقط و فقط یک موج CW در فرکانس کاری GPS منتشر می کنند که در GPS های الان به راحتی بر طرف میشه اثرش. ولی بازم از هیچی بهتره و قدم های اوله. خدا کمکشون کنه.
  • ۲۳:۲۷ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۵
    0 0
    آرین، درسته اما اون‌قدر توان از کجا می‌خوای بیاری برای ارسال؟ نهایت ۱۰۰ وات بیشتر نمی‌تونی داشته باشی. اگه توان نامحدود بود که هر سیگنالی رو به زیر سطح اختلال ارسال شده می‌رسوندیم و دیگه جم و ضدجم مسئله‌ای نبود
  • ۲۳:۲۸ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۵
    0 0
    چرا برای گالیله کار نمیکنند؟عحیبه نه یعنی ما احتمال خیانت از طرف روسها رو بعید نمی دونستیم که اخلالگر ماهواره ایی اونها رو ساختیم ایا این سامانه زوی قایقهای سپاه هم نصب میشه
  • ۱۲:۱۴ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۶
    0 0
    به دین، به پیغمبر، گالیله هنوز راه نیا فتاده
  • ۱۲:۱۷ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۶
    0 0
    آقای افشین، این تجهیزات هم کروز رو هم پهپاد رو و هم بالگرد رو از نظر GPS جم میکنه پس اگه از اینها کار گذاشته بشه، بالگرده نمیتونه از جی پی اس استفاده کنه البته قبول دارم که راهش شاید گم نشه به هر حال سامانه های ناوبری دیگه ای هم داره اما جی پی اسش رو از دست میده این رو که قبول داری؟
  • ۱۲:۳۳ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۶
    0 0
    اس-300 که به کشوری مثل یونان داده شده که عضو ناتو هست، به چه درد ما میخوره؟
  • ۱۲:۳۴ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۶
    0 0
    قبلا همین مشرق گفته بود ایران داری روی LPS هم کار می کنه
  • ۱۳:۴۰ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۶
    0 0
    چه ربطی به کره شمالی داره آخه
  • یکی ۱۳:۴۲ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۶
    0 0
    ای جانم ایرانم.
  • علی ۱۶:۱۱ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۶
    0 0
    آفرین خسته نباشید برو بچه های صنایع نظامی ایران انشاءالله که همیشه موفق باشید یا علی مدد
  • مجید ۱۲:۰۲ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۷
    0 0
    ما روی تکنولوژی اینها اضافه کردیم شکی نیست. مشرق که به برو بچ وزارت دفاع دسترسی داره. بهتر از حقیقت خبر داره. روزی که به این تکنولوژی ما وارد نشده بودیم کره شمالی سالها وارد شده بود . روسیه و چین ندادند به ما. ولی ما از کره شمالی خریدیم.(کار درستی هم بود چون وارد کردن تکنولوژی باعث صرفه جویی در زمان تحقیقات میشود) جالب بود وقتی مسئول مربوطه در کره شمالی دستور آموزش آن را به بچه های ما داد دانشمند نظامی مربوطه کره شمالی انگار که میخواهد طفل خود را به ما بدهد مقاومت میکرد! بالاخره از فرزند خود دل کند وداد. در ادامه گفت اگر شما میدانستید من با چه جان کندن و خونی دلی به این تکنولوژی رسیدم شما هم به جای من بودید ناراحت میشدید راحت آن را به بیگانه بدهید!

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس